MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Vítězka soutěže Svačina roku Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna.
Vítězka soutěže Svačina roku Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna.
8.12.2018

Nejlepší Svačina roku s Rio Mare je ze Slavkova u Brna

ČR

První místo v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Vítězka vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 7 000 korun. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 korun. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.

Vítězka Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna připravila recept Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka. Druhé místo a poukaz na 5 000 korun získal František Horáček z Děčína. Na třetím místě, ohodnoceném poukazem na 3 000 korun, se umístil Lukáš Záruba ze Znojma. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 korun obdržela Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 korun.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.


1. místo: Aneta Vyhnánková, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna
Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka

Suroviny na 4 porce: Těsto na bagety: 10 lžic hladké mouky, lžička droždí, 1 lžičky cukru, 5 lžic vody, hrstka baby špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, trocha soli na dochucení; Náplň: konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 50 g banánové šalotky, 24 g sušených rajčat, 2 vejce, 100 g mozzarelly, 2 lžíce krájených rajčat, hrst polníčku, bazalku a sůl a pepř na dochucení; Avokádová pomazánka: 60 g avokáda, 3 lžíce lučiny, 1,5 lžíce zakysané smetany, lžičku italského pesta Arisi, sůl a pepř na dochucení; Salát: 80 g avokáda, hrstku baby špenátu, 50 g rajčat, lžíci extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu LiMMi, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Připravíme si těsto na panini a přidáme nasekaný špenát a pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto. Připravíme bochánky, necháme kynout, vykrájíme příslušné tvary, necháme opět kynout a dáme péct cca 10 minut při 200°C. Pak si připravíme avokádovou pomazánku z avokáda, lučiny, zakysané smetany, ochutíme pestem Arisi, solí a pepřem. Na pánvi zpěníme šalotku, přidáme nakrájená sušená rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, spojíme vejcem, a rozdělíme do příslušných tvarů. Poté poklademe nakrájenou bazalkou a mozzarellou a přikryjeme pokličkou. Sýr nám spojí tuňákovou směs. Pečivo rozřízneme, potřeme avokádovou pomazánkou, vložíme upraveného tuňáka Rio Mare, lístky špenátu a bazalky a plátek rajčete. Poté přiklopíme a krátce zapečeme v kontaktním grilu. Z extra panenského olivového oleje Monini a citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se špenátem, avokádem a rajčaty. Podáváme ve slupce od avokáda.

Autor / zdroj: Andrea Čeřovská

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Kontroly hazardu v Ústeckém kraji nepolevují

Dalších třináct nelegálně provozovaných herních zařízení, tzv. kvízomatů, zadrželi v uplynulých dnech ústečtí celníci.

Post

Teplice budou ve dnech od 8. do 10. února patřit čokoládě

Milovníci sladkého a čokolády by neměli ve dnech 8. až 10. února chybět v obchodním centru Galerie v Teplicích, kde se uskuteční Čokoládový festival.

Post

Hasiči mají za sebou rušnou Silvestrovskou noc

Celkem 176 požárů zaměstnalo hasiče v České republice během silvestrovských oslav. To je o 27 víc než v loňském roce a o 63 víc než v roce předloňském

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA